Intézmény, ahol helye van az Állatasszisztált foglakozásoknak

Életem aktív 40 évéből 32 évet Szolnokon, a Szolnok Városi Óvodák, vagy annak jogelőd intézményeiben dolgoztam. Ahogy mondani szokás, " szívem csücske" az óvoda.
A szívem természetes módon húz ide, de elvből nem kerestem fel direkt módon az óvodákat azért, hogy az Állatasszisztált érzékenyítő foglalkozásokat népszerűsítsem. Persze beszéltünk róla a kollégákkal számtalan módon és helyzetben, - és tartunk terápiás foglalkozásokat SNI-s gyermekeknek, tehát ismernek bennünket - de mindig úgy éreztem, hogy ezt vagy szeretné egy-egy közösség megismerni, vagy nem. Egy viszont biztos, ahová hívtak nagy szeretettel, boldogan mentem Zetével, a négylábú munkatársammal játékos foglalkozásokat tartani, mely egyik legfontosabb eleme a  felelős állattartás iránti érzékenység megalapozása.
A SZVÓ 19 tagintézményéből tegnap és ma,  a Nyitnikék tagintézményben voltunk.
Szuper 2 délelőttünk volt.

Vidám, izgatott gyerekek és nyitott, játékoskedvű óvodapedagógusok vártak mindkét napon.



A vegyes csoportok sajátosságait és a gyerekek pillanatnyi érzelmi állapotát figyelembe véve valósult meg a 4 óvodai csoport apróságainak érzékenyítése a felelős állattartás iránt és persze, játszottunk és játszottuk. 
Tele volt a tornaszoba gyermek kacajjal, vidám kisemberekkel.

A kezdetben picit félős gyermek a foglalkozás végén hosszasan ölelgette Zetét, a bátrabbak az első perctől élvezték az együttlétet, de ha kellett átbújtak Zete pocakja alatt, sőt a Bátorság-próbát is kiállták.


Örömmel fogadták Zete közeledését, bátran megosztották az állattartással kapcsolatos már meglévő ismereteiket, részt vettek minden játékban, legyen az verstanulás, gondolkodást fejlesztő feladat, verseny vagy szabályjáték és minden újra nyitottak voltak.






Mint írtam, szuper 2 délelőtt volt, köszönhetően az óvó nénik tökéletes előkészítő, ráhangoló munkájának. Ezért mondom én, hogy csak oda és akkor megyünk, ahová minden ráhatás nélkül hívnak bennünket! Így lesz egy játékos érzékenyítő foglalkozás, maradandó élmény gyermeknek, pedagógusnak de még a segítő munkatársnak is.




Jó volt még egy ovit "megfertőzni", s jó volt még egy intézményben megmutatni, hogy  az állatasszisztált foglalkozásoknak helye van az óvodában, mint intézménytípusban is.

SPE és  Zete

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések