Zetével, a terápiás kutyámmal vállalt kórházi segítő munkánk tapasztalatai

Minden 2. kedden amikor a kórházba megyünk Zetével a gyerekekhez, azt tartom  legfontosabbnak amikor belépünk az osztályra, hogy az odaérkező gyerekek lehetőleg kiegyensúlyozottak, nyugodtak legyenek, s az izgalom ellenére nyitottak, motiváltak a foglalkozásokra. Ez azért egy kórházban nem is olyan egyszerű.
Mert ki szeret orvoshoz/ kórházba menni?
Egy gyermek biztos nem, főleg ha pl. amúgy sem beszél  szívesen, vagy úgy érzi, hogy egyébként is túl sokat  foglalkoznak vele a felnőttek!
A Hetényi Géza Megyei kórház Gyermekpszichiátriai ambulanciáján nagyon figyelnek a megfelelő érzelmi állapot megteremtésére. Ezért is fogadtak be bennünket immár 3,5 hónapja a csapatukba. Örömmel várnak bennünket úgy az orvosok, szakemberek, mint a szakápolók.
Nekem, nekünk ez nagyon fontos. Fontos, hogy szeretettel fogadnak, kicsit mi is "csapattagok vagyunk",de ami talán még ennél is fontosabb, hogy a visszatérő kis páciensek és szüleik is várnak már, sőt keresnek is bennünket!
Szívesen jönnek a  "terápiás kutyás napon".
Zete farok csóválva, boldogan megy az osztályra, és éppen azt teszi, amire egy gyermeknek szüksége van, ha ott vagyunk!
Milyen  is ő?
Ha kell nyugodtan viseli, hogy hozzábújjanak....


...ha a gyerekek azt szeretnék labdázik velük, ha kell csak figyel, s ha egy-egy gyermek úgy érzi, hogy jó lenne mozogni, Zete erre is kapható és rója a köröket a folyosón és teljesíti az utasításokat, osztogatja a pacsikat, trükköket.







Zetének mindez teljesen természetes!
Minden gyermeket szeretettel fogad. Örül a hosszú, finom simogatásoknak,és ha az a kezecske, amelyik felé nyúl kicsit görcsösebb, azt sem veszi rossz néven, de ha a kisgyermek hangosabb, esetleg éppen  ellenkezőleg, szótlan,  Zete azt is elfogadja. Minden gyermeket úgy fogad el, amilyen. 
Természetesen a személyes tapasztalatomat is megfogalmaztam.
Úgy érzem határozottan  előny, hogy óvodapedagógusi múlttal kezdtem a terápiás kutya felvezetői munkához, mert úgy a pedagógiai, pszichológiai, mint felvezetői ismereteimet, tapasztalataimat szükség szerint elő tudom hívni a gyermekek érdekében.

Zete igazi terápiás kutya, az én megbízható társam ebben a különlegesen szép, de nehéz vállalásban!  


SPE

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések