Az óvó néni sosem bújik ki a bőréből! Terápiás kutyás foglakozások Zetével, a Szolnok Városi Óvodák tagintézményeiben

Ha valaki több évtizedig, a 14 évesen választott hivatását gyakorolhatja, akkor annak, az biztos hogy az  élethivatása💓. Ezzel én is így vagyok!
Ezért mi sem volt természetesebb, mint az, hogy óvodáskorú gyerekeknek segítsek Zetével a terápiás kutyámmal,  ha kicsit gátlásosabbak, nehezebben beszélnek, ha mozgásukban akadályozottak, autisták vagy egyéb problémákkal élik mindennapjaikat az óvodában.

A Szolnok Városi Óvodák első perctől nyitott volt a  kutyás terápiára. 
Zetével még csak tanulók voltunk, de már akkor is szívesen és szeretettel fogadtak bennünket. Amikor vizsgázott páros lettünk, 6 ovi 27 kisgyermekéhez jártunk, most 4 tagintézmény 24 gyermeke vesz részt a terápiás kutyás foglalkozásokon.
Úgy érzem, nagyon szeretnek a gyerekek Zetével játszani, és bár Zete nem egy öleb, a méretei igazán nem szoktak gondot jelenteni. 1-2 alkalom és ez már nem szempont, még a bátortalanabb gyerekeknek sem.

Ahhoz hogy az adott kisgyermek csoporttársai tudják, hogy hová és miért lép ki a csoportból a fejlesztésben részt vevő gyermek, remek lehetőség, hogy Zetével bemegyünk a csoportjába,  vagy az udvaron játszunk egy kicsit együtt, esetleg kipróbálhatják, hogy milyen Zetét vezetni, trükköt kérhetnek tőle, vagy csak megsimogathatják. Vagyis  játszhatnak velünk!



Hogy ez miért jó? 
Mert így az egész csoport is részese lehet annak, amiben a kis csoporttársuk rendszeresen részt vesz. Természetesen örömmel vagyunk a  csoportokkal.

Visszatérve a foglalkozásokra!
Egyetlen foglalkozásból sem maradhat ki a nagymozgás fejlesztés, a mondókázás és természetesen a játék sem, ami mint tudvalévő,  az  óvodáskorú gyermekek fő tevékenységi formája és a személyiségfejlődésük legfőbb eszköz.
 




Természetesen megjelennek a foglalkozásokon egyéb területek is, úgymint a felelős állattartás, a ritmusgyakorlás, vagy  a számlálás, mely területek szervesen kapcsolódnak a gyermekek fejlesztési feladataihoz.

A maximum 5-6 kisgyermek, gátlások nélkül éli meg az együtt töltött időt. 
Nem kell izgulni, ha nem olyan érhető a beszéd, vagy lassabban megy valami, még akkor sem, ha esetleg valami nem is sikerül. Zete boldogan fogadja mindenkitől a simogatást, a vezetgetést, szívesen trükközik és bújik oda bármelyik kisgyermekhez.

Nekem, mint óvó néninek/ terápiás kutya felvezetőnek fantasztikus dolog hetente több alkalommal is - jelenleg 5 -  óvodások között lenni, velük foglalkozni, és ami mindemellett még szívmelengető boldogság is a számomra  az az, amilyen szeretettel fogadnak  a Szolnok Városi Óvodák tagintézményeiben.
Tavaly a Pitypang, Pöttyös, Gézengúz, Munkácsy, Zengő, Hétszínvirág tagintézményekben, idén  a Pitypang, Szivárvány, Zengő és Pöttyös ovikban vagyunk ott.
Ezt a fogadtatást őszintén köszönöm a volt kollégáimnak, és a nyári pihenés után ismét örömmel segítem a gyermekek fejlesztését azokban az ovikban, ahol szükség van a kutyás terápiás munkánkra!

A következő nevelési évben, majd erről is hírt adok itt a blogomban.
SPE

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések