Karitatív munka Zetével  a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet Gyermekpszichiátriai ambulanciáján!

Új helyen kezdtük el munkánkat Zetével.  Nagy örömünkre Szolnokon is megvalósulhat az állatasszisztált jelenlét a Kórházban!





A Jász-Nagykun Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet igazgató főorvosa Dr Bene Ildikó szívesen fogadta karitatív felajánlásomat a kórház részére. Részemről a célcsoport a beteg ember volt, úgy gondoltam, hogy a konkrét célcsoport kiválasztásában  a kórház vezetője a kompetens, ő tud legjobb belátása szerint dönteni arról, hogy hol vennék leginkább hasznát a munkánknak. A választás a Gyermekpszichiátriai Ambulanciára esett. Természetesen én ennek külön örültem, hisz hivatásomból adódóan,- óvodapedagógus vagyok - a gyermekekkel különösen gyorsan tudok kapcsolatot teremteni, és  Zete is  legtöbbet gyermekek között volt eddigi  terápiás munkánk során.

A szakemberek  szeretettel és nagy várakozással fogadtak bennünket, Dr Pesti Zsuzsanna a Gyermekpszichiátria részlegvezető adjunktusa és V Szabó Tamás klinikai szakpszichológus is nagy lehetőséget lát az állatasszisztált terápiában, csakúgy mint az osztályon dolgozó logopédus és a szakápolók is.

Zetével pillanatnyilag a gyermekek fogadásában veszünk részt, helyileg az ambulancia Játszószobájában várjuk a visszarendelt vagy terápiára érkező gyermekeket.
  
A jelenlegi munkánk célja a gyermekek  szorongásának és  gátlásainak oldása, a szociális kapcsolatok ápolása.

Későbbiekre nézve felajánlottam, az állatasszisztált tevékenység másik területének alkalmazási lehetőségét, mely során a meghatározott terápiás cél elérése érdekében Zetével segíthetnénk a fejlesztő/terápiás foglalkozásokat.
Az osztályon dolgozó szakemberek ebben is nagyon sok lehetőséget látnak, és örömmel vennék ha a munkánk ezen a területen is segítené a gyógyító tevékenységüket.

Eddigi tapasztalatunk a szülőkkel gyermekekkel is rendkívül pozitív, a nehezen megnyíló gyermekek szívesen játszanak Zetével, vagy csak odabújnak hozzá és simogatják, ami tudjuk már maga is pozitív hatást vált ki, hisz az endorfin hormon termelődése ilyenkor megnövekszik és ez pozitív érzelmi hatásokat vált ki.  Zete nagyon sok trükköt ismer: tud dobókockával dobni, pacsit adni kézbe és lábra, apportírozós játékokba bevonható, tud labdát gurítani, tud csengetni, utasításra hangot ad, átbújik akadályok alatt, tud együtt játszani gyermekekkel, idegenektől is elfogadja, hogy vezetik őt, de tud hosszú ideig nyugodtan is feküdni és el tudja azt is fogadni, ha egy-egy gyermek ráfekszik, hozzábújik.  
Ezek a játékos helyzetek oldják a gyermekek feszültségét, és természetesen a szülőkét is, ezzel meg tudjuk könnyíteni a vizsgálatra, terápiára való ráhangolódást. Vizsgálat után is szívesen bejönnek a gyerekek még egy pacsira, még egy kis játékra, Zete sétáltatásra, mert ez pozitív élmény a számukra.

Meggyőződésem, hogy amennyiben a terápiás foglalkozásokban is megjelenik az állatasszisztált módszer, ott is pozitív eredmények lesznek kimutathatóak.

 Mindezekért ajánlottam fel a karitatív munkámat szűkebb értelembe véve a városom Szolnok, de végül is a megyénk  ill. az ellátási terület egészségügyi szolgáltatási palettájának színesítése, gazdagítása érdekében.
Szeretnék  a saját belső késztetésem és az alapítványunk - A Kutyával egy Mosolyért Alapítvány -filozófiája alapján,  ha csak egy aprócska momentummal is, de hozzájárulni a betegek gyógyulásához.

SPE a gazdi



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések