Könyvbújó Zetével- avagy mi is a "Könyvbújó Zetével" program?


Kedves Olvasó! 
Több érdeklődő megkeresésem volt az utóbbi napokban a programunkkal kapcsolatban.Úgy gondoltam, az a legjobb, ha itt a bloggban képekkel együtt írom le, hogy mi is a Könyvbújó Zetével program.
A program a Kutyával egy Mosolyért Alapítvány támogatásával zajlik. A foglalkozást olyan  pedagógus-terápiás kutya felvezető vezeti, aki ennek az Alapítványnak a tagja. Egyelőre ketten vezetünk ilyen programot.  Mi Zetével, mondjuk így, az ország középső/keleti régiójában tevékenykedünk, de igazán nincsenek határok.
  
Könyvbújó Zetével:

 Legutóbbi programunkról röviden.
Néhány nappal ezelőtt két település, Lakitelek és Tiszaalpár Könyvtárában jártunk Zetével. 
Lakitelken iskolás - és óvodás korú, Tiszaalpáron kisiskolás gyerekeknek tartottunk interaktív mesefoglalkozásokat.
Nagy örömünkre nagyon-nagy volt az érdeklődés, így a 3 foglalkozáson több mint 100  kisgyermeknek színesítettük meg a napját.
Mint máskor is, ez a program  is szerves része volt az adott Könyvtár havi programtervének.
Jelen esetben a mesék kiválasztása az Országos Könyvtári Napokhoz, ill. az évszakhoz kapcsolódtak mindkét helyen. 

Lakitelki és Tiszaalpári Könyvbújó Zetével program (fotókat és videót a Könyvtárak készítették)

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen hatása van a programunknak!?
A Könyvbújó program nagymértékben segíti a gyermekek Könyvtár, könyv-és meseszeretetének erősödését, az olvasóvá nevelését amellett, hogy a mesékhez kapcsolódóan játékos, komplex fejlesztés is megvalósul a foglakozásokon.

A foglalkozásokat színesíti  Zetével, a terápiás kutyával történő együttes tevékenység, a közös mozgásos játék, ami állandó eleme a Könyvbújó programnak. 
Lakitelek
Tiszaalpár
Minden foglalkozáshoz életkortól, mesétől, pedagógus igénytől függően, kézműves tevékenység vagy kvízjáték is kapcsolódik. 
Könyvtár  Kvíz Oroszlány a Könyvtárban meséhez
A Kislevél meséhez kapcsolódó kézműveskedés
A foglalkozásokba beépülnek  a felelős állattartás elemei, és mindig van lehetőség más-más keretek között Zetétől trükköt kérni. 
Az állandó elemek biztosítják a foglalkozást rendszeresen látogató gyerekeknek az állandóságot, és annak a lehetőségét, hogy a gátlások oldódásával merjenek együtt tevékenykedni Zetével. Nagyon fontos, hogy ez lehet az adott napon, de az egyén igényéhez igazodóan esetleg majd egy későbbi foglalkozáson is.
Rendkívül örülök annak,hogy Zete hatására megnyílnak a gyerekek. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek már konfliktus nélkül tudnak együtt tevékenykedni a csoporttal és igyekeznek alkalmazkodni a szabályokhoz is.

Nagyon szívesen "Könyvbújózunk" Zetével, mert öröm látni a gyermekek  önfeledt vidámságát és a boldog gyermeki mosolyt az arcukon.
Szívesen és szeretettel ajánlom programunkat, és nem csak Könyvtáraknak!!
SPE

(A tiszalpári felvételeket Borbélyné Megyeri Marianna készítette)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések