Eszterke! Avagy hogyan győzi le egy gyermek a kutyával kapcsolatos fenntartását!

Eszterkét 2,5 hónapja ismerem. A Szolnok Városi Óvodák egyik tagintézményébe jár, mi pedig hozzá, amióta Zetével levizsgáztunk.


Hogy milyen kislány Eszterke?! 
Egy nagyon vidám, csupa szeretet, aranyos 6 éves kislány, aki nyitott az újra és aki könnyen elfogadott bennünket, azzal együtt, hogy némiképp tart a kutyáktól, így persze Zetétől is.
Eszterkének Zetével többirányú segítséget szeretnénk adni. Az érzelmi biztonság erősítését, valamint a mozgás és beszéd fejlesztést céloztuk meg. Hogy ezt hol kezdjük, az egy percig nem volt kétséges. Itt, a fejlesztésekben is elsődleges, a bizalom és biztonságérzet megteremtése.
Zete a kezdetben mondjuk úgy, a partvonalon volt, és figyelték egymást, de azért szívesen megmutatta neki Eszter az éppen aktuális feladatot, vagy megoldást.
Kapcsolatteremtés- Látod Zete?
Mivel Zete igazi gyerekimádó-kutya szívesen ment volna közelebb Eszterhez is, csakúgy mint a másik kisgyermekhez, akivel együtt vettek részt a foglalkozásokon, de azt szerettem volna ha ezt Eszterke kezdeményezi. Az első foglakozáson nem jutottunk el a testközeli helyzetig, de azt láthatta Eszter, hogy a társa bátran vezeti Zetét, s hogy Zete egyetlen lépéssel sem jön közelebb az utasítások betartásával, mint ahogy azt ő szeretné.

Séta Zetével
Láttam Eszter szemében, hogy szeretné, nagyon szeretné megsimogatni Zetét, de még nem tudta legyőzni a tartózkodását.
Zete figyel

A második alkalommal már nyitottabb volt, és Zete is közelebb kerülhetett, közelről figyelhette, hogy mivel játszanak. Persze Zetés-feladatok is voltak szép számmal, és akkor először búcsúzóul megsimította Zete hátát. Megtört a jég! Zete ezt természetesnek vette, nem reagálta túl, így a kicsi lány olyan boldogságba tört ki, hogy majd elrepült, és biztosította arról Zetét, hogy nagyon szereti és várja hogy jöjjön hozzá.
Labdagörgetés- Zete figyeli milyen ügyes Eszter

Átbújunk a bújócsövön Zetéhez
Először Zete sétált a padon, most Eszter

Ma már ott tartunk, hogy ketten vezetjük Zetét, s bár még időnként ambivalens amit  látok Eszteren, de már Zete karnyújtásnyira lehet, már kifejezi Eszter, hogy szeretné megölelni Zetét, -és meg is teszi azt- és ami a hármunk kapcsolatának megerősödését jelzi, hogy amikor megérkezünk az oviba, és szólok hogy itt vagyunk, Eszter mindent "eldob", ott hagyja a tízórait is akár, és rohan hozzánk. Na és ami rendkívül megható, hogy  hivatalosak vagyunk Eszter szülinapjára!

Mit csinál a kis kezem? - megérintjük Zetét

Ketten vezetjük Zetét

Az a bizonyos simogatás. Akkor és amikor szeretné Eszter
Igen lassan oldódnak a gátlások, kialakul az az érzelmi kötődés ami nélkülözhetetlen ahhoz hogy tovább haladjunk a célunk felé. Mindeközben persze megtörténtek a nagy -és finommozgás fejlesztések, rengeteget beszélgetünk, új szavakat használunk és tanulunk meg, és ami nagyon fontos szeretünk együtt lenni! Azt gondolom, nem is kívánhatok ennél többet attól a 7 alkalomtól, ami ebben a rövid időszakban megvalósulhatott.
Zete készül gyufaszálakból

Zetéé az elfújt kölesgolyó
Mert jó egymáshoz közel lenni

Számomra rendkívül fontos, hogy a szülők és az óvoda dolgozói hogy állnak ehhez a kérdéshez.
Nagyon jó csapatra találtam a Pöttyös oviban, és fantasztikus szülőkre, akik megragadják az adódó lehetőséget, hogy segíteni tudják gyermekük fejlődést. Mi pedig Zetével hozzáadjuk az a tudást amit a Kutyás terápia és 40 évnyi óvodapedagógusi tapasztalat biztosít. Azt hiszem erre mondják "így kerek" az egész.

Köszönöm, hogy elolvasták a bejegyzésemet!
SPE

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések